Hunyady Sándor: Feketeszárú cseresznye

A nap zárásaként a József Attila Színház díszelőadásán Hunyady Sándor: Feketeszárú cseresznye című színműve lesz látható, Kerényi Imre rendezésében. A darab a következő, 2012/2013-as évad első premierje lesz 2012 októberében. A darab nyilvános előbemutatója 2012. június 3-án lesz, a június 4-i díszelőadás zártkörű.HUNYADY SÁNDOR: FEKETESZÁRÚ CSERESZNYE
Rendező: Kerényi Imre

Szereplők: Nemcsák Károly, Pikali Gerda, Rékasi Károly, Kocsis Judit, Pataki Szilvia, Turek Miklós, Ömböli Pál, Almási Sándor, Blazsovszky Ákos, Ujréti László, Katona János, Molnár Gyöngyi, Fila Balázs, Schnell Ádám, Rusz Milán, Dányi Krisztián, Láng József, Lakatos Mihály
József Attila Színház

BEMUTATÓ: 2012. OKTÓBER 6. 19 ÓRA

A darabról

Az először 1930-ban bemutatott Feketeszárú cseresznye hozta meg Hunyady Sándor számára az igazi sikert, tette őt elismert és ünnepelt drámaíróvá. A nagy népszerűség minden bizonnyal a fájdalmasan aktuális téma érzékeny megformálásának volt köszönhető. Hunyady a Trianon-problematikát, a történelem eseményeit nagyformátumú módon hangolta egybe hősei egyéni sorsával. A szereplők konfliktusaiban árnyaltan mutatja be a körülmények deformálta emberi magatartásokat.

Tartalom

Irina és Dusán, a szerb házaspár az ablaka alatti szerenádra ébred: a falujukban állomásozó magyar katonák jöttek búcsúzni, indulniuk kell a frontra. Nagy mulatozás kerekedik, bár sejtik, lesz, aki soha nem tér vissza. A magyar főbíró titokban figyelmezteti Dusánt: egyik alkalmazottja feljelentette a magyar elöljáróságnál, hogy Szerbiáért imádkozik. Dusán nem tagadja: szerb a vére, de semmi ellenszenvet nem érez a magyarok iránt, sőt, a főbírót mostantól a legigazabb barátjának tartja. Valójában a csendes magyar férfi Dusán legnagyobb ellenfele: amikor kettesben marad Irinával, virágnyelven szerelmet vall az asszonynak. Irina is vall érzelmeiről, de finoman visszautasítja a közeledést, nem hagyhatja el Dusánt.

Két év telik el, s a történelmi helyzet gyökeresen megváltozik: létrejön Szerbia, s az üldözöttekből lesznek üldözők. A magyar főbírónak is át kell adnia hivatalát. Számára a falu vezetése sohasem nemzetiségi kérdés, hanem hivatás volt. Irina és a főbíró között az idő múlásával sem szűnt meg a szerelem, csak hamu borítja a parazsat. A szerb férfi gyanút fog, de nem akar rosszat feltételezni barátjáról. Dusán megtudja, hogy a főbírónál az új hatalom házkutatást fog tartani, ezért azonnal befogat, hogy - mint annak idején a főbíró őt - most ő figyelmeztesse barátját. Irina feltűnő hálával árasztja el e tettéért férjét, aki azonban féltékenységtől fűtött dühében kifogat a kocsiból, cserbenhagyná barátját. Az asszony nem tudja tovább elfojtani szerelmes aggódását és lóhalálában rohan figyelmeztetni a férfit. A főbírót végül mégsem ő, hanem Dusán menti meg: bár feleségét és barátját immár egyértelmű helyzetben találja, mégis segít a főbírón, asszonyát pedig szabadon bocsátja. A főbíró és Irina egy új élet küszöbén állnak, de hogy boldogságra találhatnak-e bármelyikük országában, kérdés marad.