„HAZATÉRTÜNK!” PROGRAMOK A KOSSUTH TÉREN

A Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából hagyományőrző programokkal várjuk az érdeklődőket a Kossuth térre az Emléknap előnapján, június 3-án. A téren egész napos színes forgatag, kirakodóvásár, kóstoló, képzőművészeti kiállítás, tradicionális külhoni portékák bemutatója, bábelőadások és zenés programok várják a kicsiket és nagyokat egyaránt. Az Emléknap narrátora Keresztes Ildikó, Marosvásárhelyen született rockénekesnő, előadóművész, színművésznő.

Összetartozás napi programok

10.00–21.00 „Határtalan” magyar ízek kóstolója
Az érdeklődők a Kárpát-medence gasztronómiai remekeit ízlelhetik meg a téren. Érkezéshez ajánlatos az üres gyomor. A program előfogása is egyben az augusztus 20-i népszerű programelemnek, a Magyar Ízek Sétányának.
Ízelítő a menüből: 
           •   Felvidéki kapros juhtúrós jérceragu
           •   Burgenland-i káposztás hús
           •   Vajdasági kolbászos bab
           •   Erdélyi juhtúrós puliszka
           •   Sparhelten sült lepény
           •   Erdélyi kürtöskalács

10.0016.00       „Kutyasimogató”
Március 15-i nemzeti ünnepünk alkalmából először megrendezett „kutyasimogató” programját a nagy népszerűségre való tekintettel ismét megtalálják a Nemzeti Összetartozás Napja Kossuth téri rendezvényei között. A Futrinka Egyesület a magyar vizslák fajtamentése mellett egyéb kutyafajtákat is ment, illetve az igazán esélytelen kutyákat is segíti. Minden gondozásukba kerülő kutyát testi-lelki rehabilitációt követően, kizárólag előre ellenőrzött gazdához adnak örökbe. Látogassa meg Ön is régi-új kedvenceit a Futrinka Egyesület sátránál és simogassa meg a kutyákat, hiszen adni jó!

10.0010.30        Táncház
Az Összetartozás napi műsor vidám tánctanítással kezdődik, ahol magyarországi és erdélyi néptáncok lépéseit sajátíthatják el az érdeklődők. Mindenkit várunk szeretettel, aki kedvet érez énekelni, táncra perdülni!

10.3011.15        Szalóki Ági és zenekarának koncertje
Szalóki Ági és zenekarának műsorában rendhagyó felvidéki és erdélyi népdalfeldolgozások, valamint megzenésített versek – József Attila, Tamkó Sirató Károly, Weöres Sándor és a kolozsvári születésű fiatal költőnő, Szabó T. Anna költeményei – kapnak helyet. A gyermekeknek is szóló interaktív koncertet zenei képességfejlesztő játékokkal, közös énekléssel és tánccal egészül ki.

11.3012.00        A Bab Társulat előadása
A Bab Társulat a vásári komédiák, a mutatványosok szépséggel és vidámsággal teli világát eleveníti fel. Előadásukon a Fenevadak az utcán című, óriásbábos produkció lesz látható kikiáltóval és élő zenével. „Felettébb hatalmas, jó magaviseletű állatok. Izgalom, meglepetés, miegymás… A szemnek látvány, a fülnek hallvány!”


12.1012.15        Gasztronómiai bemutató a színpadon
A külhoni ízeket, a Kárpát-medence konyhaművészeti remekeit Szőke Judit néprajzkutató mutatja be.

12.1513.00        Irodalmi beszélgetés és felolvasás
Irodalmi beszélgetés Balázs Attila vajdasági íróval és György Attila erdélyi íróval. A beszélgetés moderátora Józsa Márta író, szerkesztő.

13.0013.45        MR2 Petőfi Rádió külhoni zenei válogatása
13 órától az MR2 Petőfi Rádió szórakoztatja tovább a közönséget. Válogatásukban a Kárpát-medence magyarlakta területeinek népzenei dallamai, magyar slágerek csendülnek fel.

13.4514.30        Irodalmi beszélgetés és felolvasás
Józsa Márta beszélget Martos Gábor irodalomtörténésszel a külhoni magyar irodalomról, a lapok, folyóiratok helyzetéről, majd Adorjáni Bálint színművész verseket, szövegrészleteket ad elő.

14.3015.00        A Bab Társulat előadása
A Bab Társulat másodszor lép a színpadra, „Jelenetek egy házasságból” című produkciójával. A darab az „A három kívánság” című magyar népmese feldolgozása óriásbábokkal, élőzenével. Aki megtekinti az előadást, megtudhatja, hogy mennyi mindent kell elkövetnie az embernek, hogy kiválassza leendő szüleit, és a világra jöhessen… „Világrajöttünk viszontagságainak hiteles históriája a szülőválasztástól a földreszületésig.”

15.0015.45        Rendhagyó énekóra a színpadon
A Muzsikás együttes rendhagyó énekóráján vehetnek részt az érdeklődők. A zenekar tagjai a közönséget bevonva mutatják be a határokon átívelő magyarság zenei kultúráját, dallamvilágát. Köztudott, hogy a zenei nevelést nem lehet elég korán kezdeni, Kodály tréfásan komoly megállapítása szerint legjobb már kilenc hónappal a születés előtt. A rendkívül gazdag Kárpát-medencei hagyományos népzene egyszerre képes az ősi és a modern szerepek betöltésére. A Muzsikás kiemelkedően fontosnak tartja a hagyományőrzésen keresztül a népzenei nevelést, amelynek kulcsa a népi dallamaink megismertetése a jövő nemzedékeivel.

16.0016.30        Táncház
Magyarországi és erdélyi táncok vidám tanítása, közös énekléssel. Úgy tartják, hogy ha egy magyar legény tánc közben dobbant egyet lábával, annak olyan ereje van, hogy a Föld túlsó felén is hallják.

16.3017.15        Muzsikás együttes koncertje
Az idehaza és külföldön egyaránt elismert és közkedvelt zenekar népzenei koncertjét hallhatják a résztvevők. A Muzsikás volt az a zenekar, akinek sikerült elfogadtatnia a magyar népzenét, mint önálló, minden más műfajjal egyenértékű zenei stílust. Hallgassák meg a Muzsikás által megvalósított magyar modern komolyzene és a hagyományos népzene ötvözését! A Muzsikás koncertjének vendége Petrás Mária, moldvai születésű iparművész, népdalénekesnő.

17.3018.15        Parno Graszt roma népzenei együttes
Színpadra lép az autentikus cigányzenét játszó Parno Graszt zenekar. Fülbemászó dallamaik letisztultságában hatalmas erő lakozik, koncertjeik alkalmával megelevenedik a vidéki kocsmák hangulata, szenvedélyességük, taktusuk pedig előbb-utóbb bárkit táncra perdít.

18.1518.45       „Divat a magyar!”
A bemutató ízelítőt nyújt a Gombold Újra! pályázat győztes kollekcióiból, amelyen keresztül megismerhetjük, hogy a magyar öltözködési és divathagyományok hogyan egyeztethetőek össze a kortárs, modern formákkal.

19.0020.30        Rúzsa Magdi koncert
Az est zárásaként a vajdasági Verbászon született Rúzsa Magdolna ad koncertet.