Magyarság Háza

Meghívó: A Nemzeti Összetartozás Ünnepe a Magyarság Házában

Kattints a nagyobb képért!

(Kattintson a nagyobb képért!)

A Magyarság Háza a Budai Vár szívében, a Mátyás templom szomszédságában, a Szentháromság téren található 1904-ben felavatott műemléképület.

Az ingatlant 2011-ben a Magyar Kormány kezdeményezésére, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. vette át, hogy azt a teljes magyarság találkozóhelyévé alakítsa, egy olyan intézménnyé, amely az egységes magyar nemzet bemutatását, értékeinek, hagyományainak megismertetését tűzte ki céljául.

A Magyarság Háza megalapítása óta fokozatosan vált olyan nemzeti kulturális, oktatási, módszertani, látogató és rendezvényközponttá, amely a Magyarország határain belül és kívül élő magyar közösségek közötti kapcsolatokat és a pozitív magyarságkép kialakulását erősíti. Programjai és működése révén összeköti, ami összetartozik: a világ bármely részén élő, de a magyar kultúrát és identitást tevékenyen őrző közösségeket.

A Magyarság Háza megalakulása óta különösen fontosnak tartja, hogy a fiatal nemzedék elé olyan példákat állítson, amelyek a tudomány, a sport, a művészetek, a közösségteremtés, a magyarság hazai és nemzetközi képviselete, a hagyományőrzés, az identitás erősítése terén kiemelkedő jelentőséggel bírnak. Nem csupán kimagasló egyéniségekre, alkotásokra, eredményekre irányítja rá a figyelmet, hanem sikeres kezdeményezésekre, folyamatokra, hosszú ideje a magyarság megmaradását szolgáló közösségekre, intézményekre: a magyar iskolákra, az egyházak, a települések értékeit bemutató kulturális szervezetekre, vagy a magyarság emlékeit őrző gyűjteményekre.

A 2014 októberében megnyílt Mi, magyarok című kiállítás is ezt a célt szolgálja. Azóta iskolás csoportok vették birtokukba az épületet, akik számára több mint kétezer négyzetméteren a legváltozatosabb módon, többféle eszközzel, a kiállításhoz illeszkedő pedagógiai programmal bizonyítják, méltán lehetnek büszkék magyarságukra.

A Magyarság Háza – a trianoni békediktátum hatásai kapcsán nem a szétszakítottságot, hanem a tragédia elismerése mellett – az összetartozásban rejlő erőt mutatja be a fiataloknak.

Bővebb információ: http://bit.ly/1eN0uFt