Megemlékezés és Díszelőadás Szarvason

Időpont: 2012. június 4. 16.30
Helyszín: Szarvas, Történelmi Országközép Emlékmű

Június 4-én harangozással, a közös gyökereinket szimbolizáló almafa-ültetéssel és koszorúzással emlékezünk Szarvason, Kárpát-haza közepén. A Szarvas Város Önkormányzata révén, a Történelmi Országközépnél emelt szélmalom emlékmű előtt tartandó megemlékezést a Békés Megyei Kormányhivatal főigazgatója, Blaskovits Péter beszéde nyitja meg. Az érdeklődők 19 órától az "1918 Őszirózsák – Zuhanó repülés" című darabot tekinthetik meg a Szarvasi Vízi Színházban, a Magyar Kanizsai Udvari Színház előadásában. Az előadást Dr. Varga István ünnepi beszéde nyitja meg. A belépés mindenki számára ingyenes. (Rossz idő esetén az előadás a Vajda Péter Művelődési Központban tekinthető meg.) További információ: www.szarvas.hu.

1918 Őszirózsák – Zuhanó repülés

Írta és rendezte: Andrási Attila
Szereplők: Bicskei Flóra, Szalay Petra, Bicskei István, Dóczy Péter, Kálló Béla, Mess Attila/Incze József, Molnár Zoltán, Varga Tamás  

A darabról: A néző szeme előtt bontakozik ki a szomorú 1918-as esztendő, eleink egykori közös hazájának, a Magyar Királyságnak utolsó éve. Az előadás megpróbálja megfejteni azokat az okokat, bemutatni a történéseket, amelyek az őszirózsás forradalom kitöréséhez vezettek. A Magyar Királyság 1918-as szétesése történelmünk egyik legmeghatározóbb eseménye. Lassan már száz év is eltelt azóta a szomorú ősz óta. A Magyar Kanizsai Udvari Kamaraszínház ennek tudatában állította színre az őszi eseménysorozatot, hiszen nyoma minden magyar lelkében ott él, és hatását a mai napig érezteti. „Az előadást eleink emlékére, lelkünk üdvéért hoztuk létre.”