Nemzeti összetartozás napja - Országszerte tartanak megemlékezéseket
2016. június 3. 9:38

Az ország számos pontján tartanak megemlékezéseket szombaton a nemzeti összetartozás napja alkalmából. Az ünnepségeket kulturális programok, filmvetítések, koncertek, színi előadások színesítik.(MTI 2016. június 3., péntek 8:43)

A fővárosban reggel a Kossuth téren ünnepélyesen felvonják Magyarország lobogóját, az eseményen részt vesz Áder János köztársasági elnök, Benkő Tibor vezérkari főnök és helyettese, Orosz Zoltán. Délelőtt a Magyarság Házában tartják a központi ünnepséget, amelyen Szilágyi Péter nemzetpolitikai helyettes államtitkár mond beszédet.
   
A Magyarság Háza mozitermében Szakály István: A Trianon szindróma című filmjét vetítik, este Összetartozunk címmel gálaműsorral várják az érdeklődőket, hazai és külhoni vendégekkel a Szentháromság téren. Az esten közreműködik a Bonyhádi Székelykör Kórusa, a BorzsaVári népizenekar (Kárpátalja), Csizmadia Anna (Vajdaság), Fábián Éva és tanítványai az Óbudai Népzenei Iskolából, a Kikelet verséneklő együttes (Kárpátalja), a Muravidéki Nótázók, Pál Péter (Muravidék), Petrás Mária, Szvorák Katalin, Vaszi Levente és tanítványai, Vrencsán Anita és a Kosteleki Zenekar (Gyimes). A Mi, magyarok kiállításon ingyenes tárlatvezetés lesz.
   
Emellett a Szentháromság téren játszóház, moldvai és gyimesi táncok tanítása és bemutatója várja a kisebbeket és a felnőtteket egyaránt, muzsikál a Somos együttes. A Városmajori Szabadtéri Színpadon ingyenes koncertek lesznek, fellép a Créme de la pop, a Maszkura és a tücsökraj és a Compact Disco.
   
Az idén első alkalommal egész hetes programsorozat kapcsolódik a nemzeti összetartozás napjához. A fővárosi Magyarság Házában szakmai konferenciákat, kerekasztal-beszélgetéseket, filmvetítéseket tartottak egész héten, felidézve a trianoni eseményeket.
   
A parlament nemzeti összetartozás bizottsága kihelyezett ülést tartott a Muravidéken.
   
A magyar nemzetgyűlés 1920. november 15-én ratifikálta és 1921. július 26-án, a XXXIII. törvénycikkel hirdette ki a trianoni szerződést, amely kimondta, hogy az Osztrák-Magyar Monarchia felbomlott, ennek következményeként Magyarország (Horvátország nélküli) területe 283 ezer négyzetkilométerről 93 ezerre, lakossága 18,2 millióról 7,6 millióra csökkent. Mintegy 3,2 millió ember, a magyarság harmada került az új határokon túlra.
   
Az Országgyűlés 2010. május 31-én nyilvánította június 4-ét, a trianoni szerződés aláírásának napját a nemzeti összetartozás napjává.