SAJTÓSZOBA

Sajtóközlemények:


Népszerűek a Nemzeti Összetartozás Napjának rendezvényei

Jó hangulatban zajlanak a Nemzeti Összetartozás Napjának programjai, rendkívüli esemény nem történt.

Népszerűek a június 3-i Nemzeti Összetartozás-napi programok. A Kossuth Lajos téren több ezren, míg a Nyitott Parlamentben 17 óráig közel 7 500 ember vett részt. A programok 17 óra 30 perctől a Parno Graszt roma népzenei együttessel, a „Divat a magyar” divatshow-val és Rúzsa Magdi koncertjével folytatódnak a Kossuth téren.

A nap során semmilyen rendkívüli esemény nem történt.

Budapest, 2012. június 3.

Sajtó Főosztály
Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium 


Egész napos programok, külhoni magyar ízek vasárnap a Kossuth téren

A Kárpát-medence gasztronómiai remekei, táncház, felvidéki és erdélyi népzene, bábelőadás, irodalmi beszélgetések várják vasárnap egész nap a Kossuth téren mindazokat, akik a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából örömmel kóstolnak bele a külhoni magyar kultúrába. Az Országgyűlés döntésének értelmében idén második alkalommal emlékezünk a trianoni békediktátum aláírásának napjára, mint a Nemzeti Összetartozás Napjára, és arra, hogy a több állam fennhatósága alá vetett magyarság minden tagja és közössége része az egységes magyar nemzetnek.

Az emléknap alkalmából szervezett programok már június 3-án, vasárnap megkezdődnek a Kossuth téren, ahol az érdeklődőket hagyományos, külhoni magyar ízek és portékák, koncertek, irodalmi beszélgetések, bábelőadások és táncház várja.

A „Határtalan” magyar ízek terén olyan határon túli magyar területeken ismert fogásokat lehet megkóstolni, mint például a felvidéki kapros juhtúrós jérceragu, a burgenlandi káposztás hús, a vajdasági kolbászos bab, az erdélyi juhtúrós puliszka, desszertnek sparhelten sült lepény és erdélyi kürtöskalács is szerepel az étlapon.

A Kossuth téri programokon a magyarok lakta területek népzenéje is felcsendül.  Fellépnek Szalóki Ági és zenekara, a Muzsikás együttes, a Parno Graszt roma folk zenekar és 19 órától Rúzsa Magdi ad koncertet.

18 óra 30 perctől „Divat a magyar” címmel vonulnak fel a kifutón a „Gombold újra” öltözéktervezési pályázat elmúlt két évének pályamunkáiból válogatott népi ihletésű darabok. A nagysikerű Nyitott Parlament program idején – 9 és 17 óra között – ingyenesen lehet belépni az Országházba. A programok között lesz kutyasimogató is a Futrinka Egyesület sátránál. A tavaly indított hagyományhoz híven, idén is száz külhoni magyar diák vesz részt a programokon. Az emléknap narrátora Keresztes Ildikó.

Június 4-én, hétfőn reggel 8 órakor az Országház előtt Magyarország zászlajának ünnepélyes felvonásával veszi kezdetét a hivatalos emléknap. Az ünnepségen részt vesz Áder János köztársasági elnök, Orbán Viktor miniszterelnök, Kövér László, az Országgyűlés elnöke, további meghívott vendégek, valamint a határainkon innen és túlról érkező gyerekek. Közreműködik a Nemzeti Lovas Díszegység, a Magyar Honvédség Támogató Dandár Központi Zenekara és a Budapest Helyőrség. A zászlófelvonást a Magyar Televízió élőben közvetíti.  Az esemény narrátora Trill Zsolt  színművész.

10 órakor a Budai Várban, a Magyarság Házában az emléknap ifjúsági programjai kezdődnek, amelynek keretében rendhagyó történelem órát tartanak anyaországi és külhoni fiatalok részvételével. Az eseményt Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes nyitja meg.

Hétfő délután 16 óra 30 perckor magyarországi helyszíneken és külhoni magyarlakta településeken egyszerre kondulnak meg az emlékezés harangjai – kifejezve nemzetünk határokon átívelő egységét. A harangzúgást követően Szarvason, valamint több határon túli település templomkertjében (Nagyszelmencen, Kisszelmencen, Marosvásárhelyen, Királyhalmán, Csúzán, Szerdahelyen, valamint Őriszigeten), hagyományteremtő célzattal almafa-csemetéket ültetnek, amelyek a közös múltat, a közös gyökereket és a közös jövőt jelképezik.

Este a József Attila Színház zártkörű díszelőadásán Hunyady Sándor: Feketeszárú cseresznye című színművét mutatják be, amely a jövő évad műsorán szerepel majd. A nyilvános előbemutató június 3-án lesz.

A programokat a www.nemzetiosszetartozas.kormany.hu honlapon olvashatják.

Az Országgyűlés 2010. május 31-én nyilvánította június 4-ét, a trianoni békediktátum aláírásának napját, a Nemzeti Összetartozás Napjává. Az  erről szóló törvényben az Országgyűlés  rögzítette, hogy kötelességének tekinti arra inteni a nemzet ma élő tagjait és a jövendő nemzedékeket, hogy a trianoni békediktátum okozta nemzeti tragédiára mindörökké emlékezve, más nemzetek tagjaiban okkal sérelmeket keltő hibáinkat is számon tartva, s ezekből okulva, az elmúlt kilencven esztendő küzdelmeiben az összefogás példáiból, a nemzeti megújulás eredményeiből erőt merítve, a nemzeti összetartozás erősítésén munkálkodjanak. Ennek érdekében az Országgyűlés június 4-ét, az 1920. évi trianoni békediktátum napját a Nemzeti Összetartozás Napjává nyilvánította.

Budapest, 2012. május 30.

Sajtó Főosztály
Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium