Sajtószoba-2016

Nemzeti összetartozás napja - Országszerte megemlékezéseket tartottak – ÖSSZEFOGLALÓ
2016. június 5.

Az ország számos pontján és a határon túl is tartottak megemlékezéseket szombaton a nemzeti összetartozás napja alkalmából, Budapesten a Kossuth téren ünnepélyesen felvonták a nemzeti lobogót, a Magyarság Házában rendezett központi ünnepségen Szilágyi Péter nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár mondott beszédet. (MTI 2016. június 4., szombat 21:07)

Nemzeti összetartozás napja - Szilágyi Péter: ez a megemlékezés, a számvetés és az erőgyűjtés napja
2016. június 4.

Június negyedike a megemlékezés, a számvetés és az erőgyűjtés napja - mondta a nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár a nemzeti összetartozás napján, szombaton a fővárosban. (MTI 2016. június 4., szombat 12:10)

Nemzeti összetartozás napja - Felvonták a nemzeti lobogót a Parlament előtti Kossuth téren
2016. június 4.

Katonai tiszteletadás mellett Áder János köztársasági elnök jelenlétében felvonták Magyarország nemzeti lobogóját a trianoni békeszerződés aláírásához kötődő nemzeti összetartozás napján, szombat reggel Budapesten, a Parlament előtti Kossuth téren.(MTI 2016. június 4., szombat 9:36)

Nemzeti összetartozás napja - Országszerte tartanak megemlékezéseket
2016. június 3.

Az ország számos pontján tartanak megemlékezéseket szombaton a nemzeti összetartozás napja alkalmából. Az ünnepségeket kulturális programok, filmvetítések, koncertek, színi előadások színesítik.(MTI 2016. június 3., péntek 8:43)

Nemzeti összetartozás napja – HÁTTÉR
2016. június 2.

Az Országgyűlés 2010. május 31-én a nemzeti összetartozás napjává nyilvánította az első világháborút lezáró trianoni békediktátum aláírásának napját, június 4-ét. Az erről szóló, 2010. évi XLV. törvény kimondta: "a több állam fennhatósága alá vetett magyarság minden tagja és közössége része az egységes magyar nemzetnek, melynek államhatárok feletti összetartozása valóság, s egyúttal a magyarok személyes és közösségi önazonosságának meghatározó eleme". (MTI 2016. június 2., csütörtök 9:28)